İlave Tediye Hesaplama Aracı ve 2026 Güncel Rehber (6772 Sayılı Kanun)
6772 sayılı Kanun kapsamında kamu kesiminde çalışan işçilere yılda iki kez ödenen ilave tediye, taşeron ve kamu işçilerinin en çok merak ettiği ödemelerden biridir. Aşağıdaki İlave Tediye Hesaplama Aracı ile 2026 güncel uygulamaya göre yaklaşık ilave tediye tutarınızı hesaplayabilirsiniz.
📋 İlave Tediye Hesaplama 2026
Bu İlave Tediye Hesaplama aracı genel bilgilendirme amaçlıdır ve hukuki danışmanlık teşkil etmez. Hesaplama sonuçları yaklaşık değerler olup, güncel mevzuat, içtihat ve somut olayın özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Kesin ve size özel bir hesaplama için Uzun Hukuk Bürosu'ndan veya alanında uzman bir avukattan destek almanızı tavsiye ederiz.
İlave Tediye Nedir, Nasıl Hesaplanır? 2026 Güncel Rehber
Kamu kesiminde ve bazı özel sektör işyerlerinde çalışan işçilere yılda iki kez ödenen ilave tediye, gerçek anlamda bir "ikramiye" niteliğinde kanuni bir haktır. Ancak bu hakkın kimlere tanındığı konusunda toplumda ciddi bir kafa karışıklığı bulunmaktadır. Bu rehberde 6772 sayılı Kanun çerçevesinde ilave tediyenin ne olduğunu, kimlerin hak sahibi olduğunu ve 2026 yılı güncel uygulamasını detaylıca açıklıyoruz.
İlave Tediye Nedir? Yasal Dayanağı
İlave tediye, 6772 sayılı "Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkında Kanun" uyarınca, kapsama giren işyerlerinde çalışan işçilere yılda iki taksit halinde ödenen ek bir ücrettir. Kanun 1950 yılında yürürlüğe girmiş olup, kamu işçilerine yönelik bir sosyal hak niteliği taşır.
Kimler İlave Tediye Alabilir?
İlave tediye konusunda en çok karıştırılan husus, bu hakkın kapsamıdır. Yasal düzenleme şu şekildedir:
- Kural olarak yalnızca kamu kesiminde çalışan işçiler hak sahibidir: Genel ve katma bütçeli daireler, sermayesinin yarısından fazlası devlete ait teşekkül ve müesseseler (KİT'ler), belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlarda (4/D kadrosundaki taşeron/kadrolu işçiler dahil) çalışan işçiler 6772 sayılı Kanun kapsamında doğrudan ilave tediyeye hak kazanır.
- Özel sektörde ilave tediye kural olarak YOKTUR. Özel sektörde çalışan bir işçi, sadece işvereniyle yapılmış toplu iş sözleşmesinde (TİS) ilave tediye açıkça kararlaştırılmışsa bu haktan yararlanabilir. TİS'te böyle bir hüküm yoksa özel sektör işçisi ilave tediye talep edemez.
Bu nedenle özel sektörde çalışan bir işçinin ilave tediye hakkı olup olmadığını anlamak için öncelikle işyerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinin incelenmesi gerekir. Taşeron şirket üzerinden kamu kurumunda (belediye, hastane, üniversite vb.) çalışan güvenlik görevlisi, temizlik personeli gibi işçiler de -asıl işveren kamu kurumu olduğundan- genellikle bu haktan yararlanır. Bu konuda Güvenlik Görevlisi Kıdem Tazminatı ve Kapıcı İhbar Hakları yazımızda taşeron/kamu işçisi haklarına dair daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
İlave Tediye Hesaplama Formülü
6772 sayılı Kanun'un 4. maddesi uyarınca, ilave tediye yılda iki taksit halinde ve her taksit 26 günlük ücret tutarında ödenir; böylece yıllık toplam 52 günlük ücrete denk gelir. Ancak bazı toplu iş sözleşmelerinde, Kanun'un ek 1. maddesi gereği hafta ve genel tatil ücretlerinin de dahil edilmesiyle taksit tutarı 30 gün (26+4) üzerinden hesaplanabilmektedir. Bu nedenle kesin gün sayısı için işyerinizde uygulanan toplu iş sözleşmesine bakılması gerekir.
Hesaplama Formülü: Bir Taksit İlave Tediye = (Aylık Brüt Ücret ÷ 30) x 26 (veya TİS'e göre 30) Gün
Hesaplanan brüt tutardan, tıpkı normal ücrette olduğu gibi gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılarak net ödenecek tutara ulaşılır.
Hesaplama Örneği
Bir belediyede kadrolu işçi olarak çalışan ve aylık brüt ücreti 33.030 TL olan bir işçinin, kanuni 26 gün esasına göre ilave tediyesini hesaplayalım:
- Günlük ücret: 33.030 ÷ 30 = 1.101 TL
- Bir taksit ilave tediye: 1.101 x 26 = 28.626 TL (brüt)
- Yıllık toplam (2 taksit): 28.626 x 2 = 57.252 TL (brüt)
İlave Tediye Ne Zaman Ödenir?
İlave tediye, kanunen belirlenen dönemlerde iki taksit hâlinde ödenir. 2026 yılı için Bakanlar Kurulu/Cumhurbaşkanlığı kararıyla belirlenen ödeme tarihleri kamuoyuna Resmi Gazete'de duyurulmaktadır; genel uygulamada birinci taksit yılın ilk çeyreğinde (Ocak sonu civarı), ikinci taksit ise ilkbahar aylarında (Mart civarı) ödenmektedir. Kesin ödeme tarihleri her yıl değişebildiğinden, güncel tarih için kurumunuzun duyurularını veya Resmi Gazete'yi takip etmenizi öneririz.
İlave Tediye Ödenmezse Ne Yapılmalı?
Hak sahibi olduğu hâlde ilave tediyesi ödenmeyen veya eksik ödenen işçi, bu alacağını işverenden talep edebilir. İşçilik alacaklarında olduğu gibi ilave tediye alacağı da 5 yıllık zamanaşımına tabidir ve gecikmiş ödemelerde faiz talep edilebilir; faiz hesaplamasına dair genel mantık için İşçilik Alacağı Faiz Hesaplama Aracımızı inceleyebilirsiniz. Dava açmadan önce, diğer işçilik alacaklarında olduğu gibi zorunlu arabuluculuk sürecinin tüketilmesi dava şartıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Özel şirkette çalışan bir işçi ilave tediye alabilir mi?
Kural olarak hayır. İlave tediye, 6772 sayılı Kanun kapsamındaki kamu kesimi işyerleri için öngörülmüştür. Özel sektörde ancak toplu iş sözleşmesinde açıkça kararlaştırılmışsa bu hak doğar.
İlave tediye ile yılbaşı/bayram ikramiyesi aynı şey midir?
Hayır, farklı kavramlardır. İlave tediye, doğrudan 6772 sayılı Kanun'dan doğan yasal bir haktır. İkramiye ise genellikle toplu iş sözleşmesi veya işyeri uygulamasıyla belirlenen, işverenin kendi takdirine bağlı ek ödemelerdir. Bazı işyerlerinde ikisi birlikte, bazılarında yalnızca biri uygulanabilir.
İlave tediyeden hangi kesintiler yapılır?
İlave tediye brüt tutarından, normal ücrette olduğu gibi gelir vergisi ve damga vergisi kesilir. Bu ödeme, işçinin diğer aylık kazançlarıyla birlikte kümülatif gelir vergisi matrahına dahil edilir.
Yıl içinde işten ayrılan işçi kıst (oranlı) ilave tediye alabilir mi?
Evet. İlave tediyeye hak kazanan bir işçi, taksit döneminden önce iş sözleşmesi sona erdiğinde, o döneme kadar çalıştığı süreyle orantılı (kıst) ilave tediye alacağına hak kazanır.
İlave tediye gün sayısı neden bazı kaynaklarda 30 gün olarak geçiyor?
6772 sayılı Kanun'un asıl (temel) hükmüne göre hesaplama 26 gün üzerinden yapılır. Ancak bazı toplu iş sözleşmelerinde, Kanun'un ek 1. maddesi uyarınca hafta tatili ve genel tatil ücretlerinin de dahil edilmesiyle taksit tutarı fiilen 30 günlük ücrete denk gelecek şekilde uygulanabilmektedir. Hangi esasın uygulandığı, işyerinizdeki toplu iş sözleşmesine göre değişir.
Sonuç
İlave tediye, kamu kesiminde çalışan işçiler için önemli bir kanuni haktır; özel sektörde ise ancak toplu iş sözleşmesiyle söz konusu olabilir. Hak sahibi olup olmadığınızı öğrenmek için öncelikle çalıştığınız kurumun statüsünü ve varsa TİS hükümlerini kontrol etmeniz gerekir. Yukarıdaki hesaplama aracıyla yaklaşık ilave tediye tutarınızı öğrenebilir, alacağınızın ödenmemesi hâlinde haklarınızı takip için hukuki destek alabilirsiniz.
İlgili Hesaplama Araçları
- Fazla Mesai Ücreti Hesaplama Aracı
- Netten Brüte Maaş Hesaplama Aracı
- Yıllık İzin Süresi ve Ücreti Hesaplama Aracı
Bu rehberde yer alan bilgiler genel niteliktedir ve bir hukuki danışmanlık hizmeti yerine geçmez. Somut olayınızın özelliklerine göre haklarınızı öğrenmek ve en doğru şekilde korumak için bir avukattan profesyonel destek almanız faydanıza olur.




